Train-de-trainer financiële educatie

BIZ Oost-Vlaanderen (een samenwerkingsverband tussen het CAW, OCMW’s en erkende verenigingen waar armen het woord nemen) heeft een jarenlange expertise in de schuldpreventie opgebouwd. We hebben o.a. vormingen ontwikkeld en aangeboden waarbij jongeren uit het basis-en secundair onderwijs bewust leren omgaan met geld.

Gezien financiële educatie wordt opgenomen in de leerplannen, verleggen we onze focus op andere doelgroepen. We hebben om die reden besloten om de vormingen niet langer meer zelf te geven in scholen, maar geloven dat jullie op een even kwaliteitsvolle manier aan de slag kunnen gaan met ons materiaal. Om kennis te maken met onze methodieken en materiaal nodigen we jullie graag uit op onze train-de-trainer.

Het downloadbaar didactisch materiaal van elke workshop zal na de paasvakantie beschikbaar zijn via de links hier links op uw scherm. Klik op de gewenste workshop en scroll naar het vak Download Materiaal om de bestanden te vinden.

 

GELDWEG

Doelgroep: Leerlingen uit het basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs

Info:

Geldweg is een educatief bordspel waarbij leerlingen stap voor stap worden meegenomen in een financieel avontuur.

* Leerlingen uit de 2de en 3de graad uit het basisonderwijs maken kennis met de kosten van het echte leven: verborgen verleiders, onvoorziene omstandigheden, leningen en kredieten.

* Leerlingen uit de 1ste graad leren hoe je geld kan uitgeven zodat er naast voeding en kledij toch nog centen over zijn om iets leuk te doen.

Tijdens het bordspel is het een uitdaging om een overzicht te behouden en een grondig budgetplanning op te maken.

PAYSTATION

Doelgroep: Leerlingen uit de 2de en 3de graad secundair onderwijs ASO, BSO,TSO en deeltijds leren

Info:

Paystation is een online multimediatool waarbij de leerlingen in de huid kruipen van een personage naar keuze. Elk personage is een alleenstaande die een appartement huurt en zijn/haar budget zo goed mogelijk tracht te beheren. Het spel bestaat uit verschillende rondes.

SCHOOL IS OUT

Doelgroep: Leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs: ASO, BSO,TSO en deeltijds leren

Info:

School is out is een interactieve vorming op maat en aangepast aan de leefwereld van de jongeren. De leerlingen werken op basis van een casus en voorbeeldfacturen aan het opmaken van een budgetplan. Zo worden ze bewust van wat het leven kost en leren ze de juiste keuzes maken.

SCHOOL IS OUT BUSO

Doelgroep: Leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs OV2 en OV3

Info:

Deze versie van ‘School is out’ is aangepast naar de noden en vragen van leerlingen uit het BuSo van OV2 en OV3.